Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace

Rakouské pečivo

Rakouské pečivo

Co se Vám vybaví pod pojmem "tradiční rakouský pokrm" jako první? Je to klobása, Wiener Schnitzel nebo srnčí ragú na rybízové smetaně? A co takhle luxusní rakouské pečivo?

V následujících odstavcích Vám poskytneme kromě nového rozhledu v rakouské gastronomii i stručný slovníček turisty po rakouských pekárnách.

Jednou ze stěžejních lodí rakouského pekárenství je Císařský trhanec - takzvaný Kaiserschamarren. Tato pochoutka je velmi podobná klasické palačince s tím rozdílem, že se během přípravy také peče a nakonec se roztrhá na menší kousíčky. Doporučuje se posypání moučkovým cukrem a podávat spolu s domácím džemem nebo mlékem, pro snazší konzumaci.

Za touto pochoutkou ale nezaostává ani Štýrský trhanec. Ten se připravuje naprosto stejně jako výše zmíněný Císařský trhanec. Lepší může být jen spolu s povidly, jablečným pyré nebo jahodovým džemem. A co takhle vyzkoušet luxusní jablečný štrůdl s rozinkami, ořechovou strouhankou a skořicí? Pečivo ke snídani nebo ke svačině je vyrobené z křehčejšího a mnohem více chutnějšího těsta než v České republice. Samozřejmě se ceny pohybují od 0,5 Eura cca po 2 Eura, ale rozhodně si pochutnáte, ať se jedná o sladké nebo slané pečivo. Za ochutnání rozhodně stojí rakouští šneci, kteří jsou buď plnění náplní nebo jen z křehoučkého těsta - rozhodně nejlepší je oříškový, kde se snoubí kvalitní oříšková chuť s jemným pečivem. Koláčky mají různé náplně od tvarohů, máků až po různé typy marmelád. Výborné jsou záviny. V Rakousku téměř každá pekárna nabízí možnost posezení s výbornou kávou. Jen si představte, jak si po ránu vychutnáváte výborné pečivo se skvěle vonící kávou přímo v pekárně s ostatními. Vyzkoušejte si pravé rakouské ráno. Pokud jste raními vyznavači slaného pečiva rozhodně vyzkoušejte Laugenstange = luxusní rohlíky, housky a preclíky, na jejichž chuť nezapomene a při pohledu na ně již nebudete přepočítávat Kč na Eura, protože je jednoduše budete chtít stále a stále. Každá pekárna nabízí svojí nabídku slaného a sladkého pečivo, někdy širší, někdy úzce specializovanou. Koláčky, pizza rohlíky, tmavé pečivo je samozřejmostí každé pekárny, stejně tak pečivo, které splňuje individuální intoleranční požadavky (např. alergie na lepek, apod.).

Posledním, podle nás nejzajímavějším  klenotem je plněný preclík. Ano i něco, co v sobě má běžně více děr než česká dálnice, lze naplnit a to poměrně bohatě. Je pravdou, že od klasických preclíků, které jsou k dostání v pekařství u nás, se liší především v tloušťce těsta. Preclíky nebo Pretzel Sandwich, chcete-li, je běžně plněný šunkou, sýrem, vejci a salátem. Fantazii se ale meze nekladou - k nalezení je i s kousky klobásy či plněný hovězím masem - na jaře se promazává luxusní pažitkovou pomazánkou.

Pokud se Vám začaly sbíhat sliny a zároveň máte to štěstí, že jste v Rakousku, nezapomeňte, že hledáte obchod s nápisem Bäckerei. Slané, sladké, různé tvary, velikosti, náplně - Tak si nechte chutnat!

UBYTOVÁNÍ BAD GASTEIN = rezervovat nyní

 

 

Základní slovníček, ať jste v rakouské pekárně jako doma:

Bäckerei = pekárna

Kaiserschamarren = císařský trhanec

Pretzel Sandwich = sandvič preclík

Krapfen = obří koblihy naplněné marmeládou nebo nutellou (na adventních trzích k dostání Punchkrapfen = punčové koblížky)

Strudel = jablečný štrůdl běžně k dostání v každé pekárně

Nussschnecken = oříškový šneci

Laugenstange = pečivo z louhovaného těsta.

 

 

Gastronomie